Cég embléma

Navigáció: Fõmenü / Alkalmazási példák / Csúcsterhelések kezelése gõzakkumulátorral

CSÚCSTERHELÉSEK KEZELÉSE GÕZAKKUMULÁTORRALalt

Az alkalmazás szerelvénykiírása és vázlatrajza letölthetõ pdf formátumban a Letölthetõ Anyagok menüpontra kattintás után.

Minden rendszer ajánlatunkat abban a formában adjuk ki, amely a letölthetõ pdf fájlban található.

A gõzakkumulátor beépítését akkor javasoljuk, ha az igényelt gõz mennyisége egy meghatározott idõre meghaladja a gõztermelõ berendezés névleges kapacitását. Például ha az a feladat, hogy 4 percenként 1 percre 2000kg/h mennyiségû gõzt termeljünk, akkor elegendõ egy 500kg/h mennyiségû gõz elõállítására alkalmas gõztermelõ berendezés is. Ennek a megoldásnak az az elõnye, hogy kisebb gõztermelõ berendezéssel kevesebb a gázkontingens igény (mivel kevesebb a gázégõ teljesítménye), kevesebb a kisebb gõztermelõ berendezésnek a karbantartási igénye, kisebb a bekerülési költség.

Az alkalmazás mûködése:
Normál üzemi körülmények között a gõztermelõ berendezésbõl a 7.1-7.6 sz. szelepen keresztül a 15.1 gõzakkumulátorba áramlik a töltõgõz. A 9 sz. kerülõszelep zárva van. A gõzakkumulátorban egy víztér és egy gõztér található. A víztérbe fújjuk bele a gõzt. A töltõgõz folyamatosan emeli a víz hõmérsékletét és ezzel együtt a gõztér nyomását. Amikor a 11.1-11.6 sz. terhelõszelep nyit (amely jelentõsebb nagyobb méretû, mint a 7.1-7.6 töltõszelep), a gõzakkumulátorban elkezd esni a nyomás. A nyomás esésével a víz forrásba jön, mivel a gõznél a nyomás és a hõmérséklet összetartozik, és a víz hõfoka csak úgy tud csökkenni, ha elkezd forrni. A forrás gõzt fog termelni, amely biztosítja a nagymennyiségû gõzt. A jól méretezett gõzakkumulátor rendelkezik a megfelelõ térfogattal, megfelelõ elpárolgási felülettel. A 11.1-11.6 sz. szelep nyomáscsökkentési funkciót lát el. Ha a terhelõszelep nyit, a gõzakkumulátor nyomása folyamatosan csökken. A terhelõszelepet olyan mértékben nyitja ki a 12 sz. elektronika, hogy az üzem számára állandó nyomású gõz álljon rendelkezésre. A 7.1-7.6 szelep túlömlésszabályozó funkciót lát el. Ezt a szelepet az elektronika annyira nyitja ki, hogy a gõztermelõ berendezés nyomása ne csökkenjen jelentõsen a névleges nyomása alá. Ezt a nyomásértéket be tudjuk állítani. Ezzel meg tudjuk azt akadályozni, hogy egy nagyvízterû kazán a „túlforrás” miatt kiálljon alsó vészvízszint hibára, vagy egy gyorsgõzfejlesztõnél vízelragadás lépjen fel.