Cég embléma
Információs sáv

Navigáció: Főmenü / Alkalmazási példák / Csúcsterhelések kezelése gőzakkumulátorral

Animált óra

CSÚCSTERHELÉSEK KEZELÉSE GŐZAKKUMULÁTORRALalt

Az alkalmazás szerelvénykiírása és vázlatrajza letölthető pdf formátumban a Letölthető Anyagok menüpontra kattintás után.

Minden rendszer ajánlatunkat abban a formában adjuk ki, amely a letölthető pdf fájlban található.

A gőzakkumulátor beépítését akkor javasoljuk, ha az igényelt gőz mennyisége egy meghatározott időre meghaladja a gőztermelő berendezés névleges kapacitását. Például ha az a feladat, hogy 4 percenként 1 percre 2000kg/h mennyiségű gőzt termeljünk, akkor elegendő egy 500kg/h mennyiségű gőz előállítására alkalmas gőztermelő berendezés is. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy kisebb gőztermelő berendezéssel kevesebb a gázkontingens igény (mivel kevesebb a gázégő teljesítménye), kevesebb a kisebb gőztermelő berendezésnek a karbantartási igénye, kisebb a bekerülési költség.

Az alkalmazás működése:
Normál üzemi körülmények között a gőztermelő berendezésből a 7.1-7.6 sz. szelepen keresztül a 15.1 gőzakkumulátorba áramlik a töltőgőz. A 9 sz. kerülőszelep zárva van. A gőzakkumulátorban egy víztér és egy gőztér található. A víztérbe fújjuk bele a gőzt. A töltőgőz folyamatosan emeli a víz hőmérsékletét és ezzel együtt a gőztér nyomását. Amikor a 11.1-11.6 sz. terhelőszelep nyit (amely jelentősebb nagyobb méretű, mint a 7.1-7.6 töltőszelep), a gőzakkumulátorban elkezd esni a nyomás. A nyomás esésével a víz forrásba jön, mivel a gőznél a nyomás és a hőmérséklet összetartozik, és a víz hőfoka csak úgy tud csökkenni, ha elkezd forrni. A forrás gőzt fog termelni, amely biztosítja a nagymennyiségű gőzt. A jól méretezett gőzakkumulátor rendelkezik a megfelelő térfogattal, megfelelő elpárolgási felülettel. A 11.1-11.6 sz. szelep nyomáscsökkentési funkciót lát el. Ha a terhelőszelep nyit, a gőzakkumulátor nyomása folyamatosan csökken. A terhelőszelepet olyan mértékben nyitja ki a 12 sz. elektronika, hogy az üzem számára állandó nyomású gőz álljon rendelkezésre. A 7.1-7.6 szelep túlömlésszabályozó funkciót lát el. Ezt a szelepet az elektronika annyira nyitja ki, hogy a gőztermelő berendezés nyomása ne csökkenjen jelentősen a névleges nyomása alá. Ezt a nyomásértéket be tudjuk állítani. Ezzel meg tudjuk azt akadályozni, hogy egy nagyvízterű kazán a „túlforrás” miatt kiálljon alsó vészvízszint hibára, vagy egy gyorsgőzfejlesztőnél vízelragadás lépjen fel.