Cég embléma
Információs sáv

Navigáció: Főmenü / Alkalmazási példák / Gőzmennyiség szabályozás

Animált óra

GŐZMENNYISÉG SZABÁLYOZÁS


alt


Az alkalmazás szerelvénykiírása és vázlatrajza letölthető pdf formátumban a Letölthető Anyagok menüpontra kattintás után.

Minden rendszer ajánlatunkat abban a formában adjuk ki, amely a letölthető pdf fájlban található.
Az alkalmazás arra alkalmas, hogy egy folyamat irányító számítógép 4-20mA-es jelével arányosan szabályozzuk az átáramló gőz mennyiségét a technológiai gép befogadó nyomásától függetlenül.
Ezen példa alkalmazás telített gőz szabályozására alkalmas, mert a mérőelem telített gőz mérésére alkalmas.

Az alkalmazás működése:
A megfelelően szeparált száraz telített gőzt cseppleválasztó beépítésével biztosítjuk. A telített gőz a 10 sz. áramlásmérő fejen halad át.

A mérés működése részletesebben: az áramlásmérő fejben egy torlókúp található, amely egy rugó ellenében tér ki a gőzáram növekedésével. A torlókúp kitérésének mértékét egy erőmérő jeléből határozzuk meg. Miért telített gőz mérésére alkalmas csak ez a műszer? Mert a nyomáskompenzációhoz szükséges gőznyomás értéket a gőz hőmérsékletéből számolja ki a műszer (a telített gőz nyomása és hőmérséklete szigorúan összefügg, azonban a túlhevített gőznél ez nem igaz).
Az 10 sz. áramlásmérő fejjel egybeépített elektronika 4-20mA-es jelet tud adni a gőz tömegárammal arányosan.

Az áramlásmérő után levő 4 sz. nyomásszabályozó szelep a gőz nyomását a kívánt értékre csökkenti. A 9.1-9.5 sz. mennyiségszabályozó szelep állását úgy szabályozza egy elektronika, hogy a megfelelő mennyiségű gőz haladjon át a rendszeren.