Cég embléma

Navigáció: Fõmenü / Alkalmazási példák / Gõzmennyiség szabályozás

GÕZMENNYISÉG SZABÁLYOZÁS


alt


Az alkalmazás szerelvénykiírása és vázlatrajza letölthetõ pdf formátumban a Letölthetõ Anyagok menüpontra kattintás után.

Minden rendszer ajánlatunkat abban a formában adjuk ki, amely a letölthetõ pdf fájlban található.
Az alkalmazás arra alkalmas, hogy egy folyamat irányító számítógép 4-20mA-es jelével arányosan szabályozzuk az átáramló gõz mennyiségét a technológiai gép befogadó nyomásától függetlenül.
Ezen példa alkalmazás telített gõz szabályozására alkalmas, mert a mérõelem telített gõz mérésére alkalmas.

Az alkalmazás mûködése:
A megfelelõen szeparált száraz telített gõzt cseppleválasztó beépítésével biztosítjuk. A telített gõz a 10 sz. áramlásmérõ fejen halad át.

A mérés mûködése részletesebben: az áramlásmérõ fejben egy torlókúp található, amely egy rugó ellenében tér ki a gõzáram növekedésével. A torlókúp kitérésének mértékét egy erõmérõ jelébõl határozzuk meg. Miért telített gõz mérésére alkalmas csak ez a mûszer? Mert a nyomáskompenzációhoz szükséges gõznyomás értéket a gõz hõmérsékletébõl számolja ki a mûszer (a telített gõz nyomása és hõmérséklete szigorúan összefügg, azonban a túlhevített gõznél ez nem igaz).
Az 10 sz. áramlásmérõ fejjel egybeépített elektronika 4-20mA-es jelet tud adni a gõz tömegárammal arányosan.

Az áramlásmérõ után levõ 4 sz. nyomásszabályozó szelep a gõz nyomását a kívánt értékre csökkenti. A 9.1-9.5 sz. mennyiségszabályozó szelep állását úgy szabályozza egy elektronika, hogy a megfelelõ mennyiségû gõz haladjon át a rendszeren.