Cég embléma
Információs sáv

Navigáció: Főmenü / Alkalmazási példák / Hőközpont sarjúgőz hasznosítással

Animált óra

HŐKÖZPONT SARJÚGŐZ HASZNOSíTÁSSAL


alt


Az alkalmazás szerelvénykiírása és vázlatrajza letölthető pdf formátumban a Letölthető Anyagok menüpontra kattintás után.

Minden rendszer ajánlatunkat abban a formában adjuk ki, amely a letölthető pdf fájlban található.

Az alkalmazáshoz tartozó ajánlat egy olyan üzem gőz- és kondenzrendszerét tartalmazza, ahol a technológiában adalékolt vizet kell elpárologtatni, valamint forróvizet is elő kell állítani. A gőzt a helyi kazántelepen állítják elő 10 bar túlnyomás értéken.

Az alkalmazás részei és funkciójuk:
A rajz bal oldalán levő gőzosztóba érkezik a kazánoktól a nagynyomású 10 bar-os gőz. Innen az 1.1 sz. szelepen keresztül a forróvíz előállító hőcserélőt látjuk el gőzzel, a 2.1 sz. szelepen keresztül pedig a gőzölőknek egy nyomáscsökkentő állomáson keresztül alacsonyabb nyomásszintű gőzt szolgáltatunk.

Forróvíz előállítás szerelvényei:
Tehát a gőz az 1.1 sz. szelepen keresztül jut az 1.4.1-1.4.7 sz. hőmérséklet szabályozó szelephez. A hőmérséklet szabályozó szelep az előremenő vízhőfok függvényében szabályozza a fűtőgőz mennyiségét az 1.6 sz. spirálcsöves hőcserélőben. Az 1.8.1-1.8.5 sz. kondenzsor üríti le a hőcserélőből a kondenzvizet. Mivel a hőcserélőben a gőz nyomása 10 bar is lehet, ezért a kondenzvíz is ennek megfelelően akár 184°C-os is lehet. Ez azt eredményezi, hogy ez a 184°C-os kondenzvíz amikor az 1.8.3 sz. kondenzedény után egy alacsonyabb nyomásra kerül, akkor sarjúgőz párolog ki belőle (sarjúgőz azért keletkezik, mivel a nyomás és a hőmérséklet ekvivalens, ezért ha csökken a kondenzvíz nyomása, ezért a hőmérsékletének is csökkennie kell. Ez a hőmérséklet csökkenés kipárolgással valósul meg).

A 3.1.1 sz. kigőzölögtető edény azt biztosítja, hogy a beérkező kondenzvizeknek elegendő geometriai helye legyen kigőzölögni. A kigőzölögtető edény magaspontján vezetjük el a keletkezett sarjúgőzt, amelyet egy forróvíz előmelegítő hőcserélőre vezetünk. A kigőzölögtető edény mélypontján levő 3.1.2-3.1.4 sz. kondenzsorral vezetjük el a már kigőzölgött/lehűlt kondenzvizet. A forróvíz előmelegítő hőcserélőt úgy méretezzük, hogy bármely üzemállapotban se menjen a nyomása 0,5 bar fölé.

Technológiai „Gőzölő”-k szerelvényei:

A 2.1 sz. szelepen keresztül a gőzölőknek egy nyomáscsökkentő állomáson keresztül alacsonyabb nyomásszintű gőzt szolgáltatunk. A gőzölőkből a kondenzvizet a 2.10.1-2.10.5 sz. kondenzsorokon keresztül ürítjük. A leürített kondenzvizet a kigőzölögtető edényre vezetjük, hogy a keletkező sarjúgőzt hasznosítsuk.